Onder de AVG is de aanwijzing van een functionaris gegevensbescherming (FG) verplicht.
De Engelse benaming is data protection officer (DPO). 

Een FG hoeft geen politieagent te zijn

FG’s worden vaak vergeleken met een politieagent. We horen ook nog wel eens het woord ‘hindermacht’. Maar zo hoeft het niet te zijn. Goede FG’s loodsen jouw organisatie langs de valkuilen en klippen van de privacywetgeving. Ze adviseren over hoe iets wél kan en beoordelen de kwaliteit van uw bedrijfsvoering. FG’s zijn wettelijk toezichthouder. Ze voorzien in de checks & balances die horen bij deugdelijk organisatiebestuur in het digitale tijdperk. Bij klachten en incidenten helpen ze om te de-escaleren. In geval van onredelijk optreden door de Autoriteit Persoonsgegevens, staan ze je bij. 


Een interne of externe FG?

De AVG biedt de optie om FG’s aan te wijzen in dienstverband (‘intern’) of op basis van een dienstverleningsovereenkomst (‘extern’). In de praktijk blijkt de interne oplossing vaak toch niet zo handig. Zo legde de gegevensbeschermingsautoriteit in België in 2020 een telecombedrijf een boete op van 50.000 euro, omdat de interne FG niet onafhankelijk genoeg was. Externe FG’s hebben dat nadeel niet, doordat ze los staan van de interne hiërarchie.

Een externe FG via PMP

PMP biedt het FG-schap aan als externe oplossing. Wij vervullen de FG-functie voor bedrijven, in het onderwijs, in de zorg en in de publieke sector. Dit soort werk is waar we vandaan komen en we doen het al sinds 2001 (de FG-functie bestond ook al onder de voorganger van de AVG, de Wet bescherming persoonsgegevens). 

Wij letten er scherp op dat onze FG’s voldoen aan de wettelijke eisen, want die lat ligt hoog. Een PMP-FG is een kostenefficiënt alternatief voor een interne FG en is ‘naar buiten toe’ een stuk overtuigender.

Zullen we kennismaken?

Zullen we kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kop koffie. Dan bespreken we wat je nodig hebt en hoe wij je daarin kunnen ondersteunen.

  • Mr. Sergej Katus – Partner
Neem contact op